Kom en Bezoek Arnhem!

Eeuwenoud plantenvoedsel ontdekt in Arnhem

In Arnhem Land, gelegen in het noordelijke deel van Australië, vonden onderzoekers van de University of Queensland bewijs dat vroege Australiërs voedsel aten dat van planten was gemaakt.

Madjedbebe archaeological site

De overblijfselen van oude kookhaarden werden doorzocht op de archeologische vindplaats Madjedbebe, gelegen in het land Mirarr in de noordelijke regio van Australië. De overblijfselen van de stukjes werden gevonden bewaard als stukjes houtskool.

Anna Florin, een archeobotanicus aan de Universiteit van Queensland, zei dat een team van archeologen en traditionele eigenaren 10 plantaardig voedsel heeft geïdentificeerd. Deze plantaardige voedingsmiddelen omvatten verschillende soorten fruit en noten, ondergrondse opslagorganen (ook bekend als “wortels en knollen”) en de stengel van een palmboom.

“Het team was ook in staat om te beschrijven hoe de planten waarschijnlijk werden gebruikt in Madjedbebe door samen te werken met Elders en co-auteurs May Nango en Djaykuk Djandjomerr,” voegde mevrouw Florin eraan toe. “Dit is mogelijk gemaakt door samen te werken met Elders.”

“Veel van deze plantenmaaltijden moesten worden verwerkt voordat ze konden worden geconsumeerd, en dit bewijs werd aangevuld met slijpsteentechnologie, die ook werd gebruikt tijdens de vroege bewoning op de site.”

De inheemse bevolking van Australië had een uitgebreide kennis van de flora en fauna van het land, wat een van de factoren was die bijdroegen aan hun vermogen om zich aan te passen aan en te gedijen in de nieuwe omgeving.

Door deze kennis, samen met technologische innovatie en arbeid, te gebruiken voor het verzamelen en verwerken van Australisch plantaardig voedsel, waren ze in staat om toegang te krijgen tot koolhydraten, vet en zelfs eiwitten. Dit werd mogelijk gemaakt door het oogsten en verwerken van Australisch plantaardig voedsel.

Australisch plantaardig voedsel verzamelen en verwerken

De zandstenen rotsschuilplaats die bekend staat als Madjedbebe, bevindt zich aan de voet van de helling van Arnhem Land. Het is de vroegst gedocumenteerde vindplaats in heel Australië.

De hoeveelheid archeobotanisch bewijsmateriaal dat van de site werd opgehaald, schokte en verheugde de persoon die verantwoordelijk was voor de opgraving, professor Chris Clarkson van de School of Social Science aan de Universiteit van Queensland, naar verluidt.

Volgens professor Clarkson “blijft Madjedbebe verbazingwekkende inzichten onthullen in de complexe en dynamische levensstijl van de vroegste Australische Aboriginals.” “Madjedbebe blijft verrassende inzichten verschaffen in de levensstijl van de vroegste Australische Aboriginals.”

Bovendien bevat de vroegste bewoningslaag in Madjedbebe bewijs van ‘s werelds oudste stenen bijlen met rand, de vroegste slijpsteentechnologie die buiten Afrika is gevonden, het vroegste bewijs van de vorming van stenen speerpunten, vele kilo’s grondoker en ‘s werelds eerste geregistreerd gebruik van reflecterende pigmenten.

Volgens mevrouw Florin: “De site is tegenwoordig een belangrijke culturele bestemming voor Mirarr-mensen die hun nalatenschap proberen te beschermen tegen allerlei gevaren, waaronder mijnbouw.”

Justin O’Brien, CEO van Gundjeihmi Aboriginal Corporation, die de Mirarr Traditional Owners vertegenwoordigt, verklaarde dat landonderzoek, in een zinvolle samenwerking met Traditional Owners, een effectieve manier was om de blijvende cultuur van Mirarr met een breder publiek te delen. Gundjeihmi Aboriginal Corporation is de organisatie die de Mirarr Traditional Owners vertegenwoordigt.

Categorieën:

Laatste berichten:

01

Amsterdam

Lorem ipsum dolor sit amet, consec tetur adipiscing elit. Maece males mas porttitor lectus cursus nec. Ut pharetra metus nec lobortis imperdiet pharetra fermentum.